GreenWashing
Yeşil Görünme Çabası
Ya da yalancıktan, bir şeyler yapar gibi görünerek yeşermek…
Teknik adıyla Yeşil Aklama.
Yeşil aklama, “duyar kasma” telaşındaki bir kişi ya da kurumsal yapının YeşiLDönüşüm adı altında etrafındakileri manipüle etmek için kullandığı bir araçtır.
Ne yazık ki çoğu şirket, aslında yapmadıkları halde yeşil aklamayı kullanır.
Yeşil Aklama Nedir?
Şirketlerin, faaliyetleri ve ürünleri ile Çevre Dostu olduğunu düşünmenizi sağlamak için kullandıkları bir pazarlama taktiğidir. Böylece bu pazarlama stratejisi ile çevre bilincine sahip tüketiciler hedeflenir; sonrasında bundan yararlanmak için reklamlar, kampanyalar, ürünler ve diğer medya kaynakları kullanılarak üzerine bir imaj kurgulanır.
Son yıllarda insanlar, satın alımlarında çevreci davranmaya başladı. bunun için ek ücret dahi ödeyebilir. Ama asılsız bir davranış ise doğrudan “güven” zedelenir
Yeşil Aklama yapan şirket,
Önce de kârını arttırır, sonra da… Çünkü bu taktiği kullanmanın temel motivasyonu budur. Bu yolla ne kadar müşteri kazandı, kârı da o denli artar.
Arka planda ise çevreye zarar veren proje ve ürünleri örtbas etme davranışı da aranmalıdır. Petrol şirketleri ve gıda üreticileri bu konuda sabıkalı gruplardandır. Tüketiciye kendini ‘iyi hissetme’ duygusunu vermenin bedeli çok pahalıya gelmektedir.
Organik ürünler diye başlayan bir satış yaklaşımında müşteri savunmasızdır.
– tek kullanımlık plastik bardak, plastik şişe; hatta toplantı ortamlarında konuşmacının önünde yer alan kapalı su plastik ambalajlar…
– Geri dönüşüm etiketlerinin dahi düzenli takibi gerek
– Sabun, şampuan, deterjanların ‘çevre dostu’ ibaresi ile bir plastik kaptan başka bir kaba aktarımı için hem sabun vs kullanımı hem de ambalajlarını tekrar düşünmek gerek.
Yeşil Aklama evreninin kelimelerine dikkat
Alttaki kavramlar şirkete ve ürününe ayrıcalık tanıdığı müddetçe, biraz da olsa şüpheci olmakta fayda var.
Doğal
Biyolojik olarak parçalanabilir
GeriDönüşüm
Toksik değil
Sürdürülebilirlik esaslı
Çevre dostu
Böyle ifadeler tek başına yeterli değildir. Ürünleri sertifikalandırmak, hatta ürüne özel dijital pasaportlar oluşturulmadığı sürece yeşil aklamayı tespit etmek kolay değildir.
Cilab Atölyeleri, sekiz masada toplam seksen kişilik bir workshop çalışmasıdır. İlgili firmadan yirmi, Tedarikçileri ve Müşterilerinden ise atmış kişinin katılmasıyla oluşur. Günün sonunda her masadan toplanan inovatif fikirler arasında parlak ve ticarileşme şansı olan fikirlere mentörlük yapıyoruz.
TALEP FORMU